Litteratur om extrem begåvning

Tryckt 1970 – begagnade exemplar finns främst i USA.

Genius in residence (Audrey Grost, 1970)

Mike Grost växte upp i vad som emellanåt beskrivits som en guldålder för särskilt begåvade barn i USA. Som respons på sputnikkrisen togs det beslut om den så kallade National Defence Education Act. Rymdkapplöpningen skulle vinnas genom att identifiera, utveckla och mobilisera talang och begåvning.

Av detta märks däremot inte mycket i staden Lansing (i Michigan, som ligger i nordöstra USA). Mamman Audrey berättar, stundtal humoristiskt, om sonen Michaels uppväxt och skolgång. Skrämmande mycket hade kunnat vara skrivet i Sverige idag, med föräldrar som misstänkliggörs för att beröva barnet dess barndom i kombination med förödande understimulans för barnet, vars läro- och kunskapsglädje aktivt slås ner när den blommar upp. Liksom i Sverige idag finns däremot även inspirerande eldsjälar, som tar den extremt begåvade Mike under sina vingar. Blott 10 år gammal tillåts han börja på Michigan State University, som en av de yngsta universitetsstuderande någonsin. Mediaintresset är enormt och vi får läsa om de många frivilliga och ofrivilliga kontakterna med journalister, varav några har ren exploatering för ögonen. Universitetsstudierna innefattade en doktorsexamen i matematik. Mike lever idag utanför rampljuset, senast som systemarkitekt på ett dataföretag i Detroit.

Praktiska råd får läsaren till största delen läsa mellan raderna. Boken är en personlig berättelse med mycket igenkänning och en del tankeväckare, inte minst att så lite skiljer i vad föräldrar till dessa barn får höra än idag och ända borta i Sverige. Den missriktade jämställdhetsivran går som en röd tråd genom historien. Men genom historien finner vi även eldsjälarna med de rätta glasögonen och hjärtat på det rätta stället.

Boken är utgången och begagnad hittas den främst från säljare i USA, vilket gör att priset kan springa iväg med importavgifterna. Även om boken är bra så motiverar införskaffningspriset inte ett köp för de flesta, samtidigt som många olika målgrupper skulle kunna läsa den med behållning om de snubblade över den.

Grost, A. (1970). Genius in residence.
Englewood Cliffs, New Jersey : Prentice Hall.